Ne-am propus sa atingem 0 emisii de carbon în last mile și sa extindem la nivel național rețeaua de easybox-uri independente energetic

 

 

  • La două luni de la lansarea primului easybox autonom energetic, ne extindem rețeaua de automate de livrare cu impact minim asupra mediului. Astfel, devenim singura companie de curierat care contribuie semnificativ la reducerea impactului negativ asupra mediului prin intermediul rețelei easybox și urmărim atingerea pragului 0 al emisiilor de carbon pentru livrările la locker.
  • Easyboxurile cu panouri solare fac parte din strategia companiei noastre de a-ne reduce amprenta de carbon și de a contribui la un mediu sustenabil.
  • În România, avem instalate, în prezent, 10 lockere independente energetic, ce economisesc aproximativ 500 kwh/lună, echivalentul consumului lunar a două gospodării medii.

 

Lansate în urmă cu două luni, în București, easyboxurile verzi sunt acum prezente și în județele Cluj, Timiș, Constanța, Brașov și Sibiu. Rata de adopție în creștere a serviciului de livrare out-of-home delivery (OOH), precum și noile lockere sustenabile aduc cu sine reducerea amprentei de carbon. Astfel, noi, împreună cu clienții noștri B2B și B2C, care aleg serviciul de livrare la easybox, contribuim la un mediu mai bun, mai puțin poluat.

 

Inovația care stă la baza unei livrări mai sustenabile

Lansat în 2018, serviciul easybox este soluția tehnologizată de livrare, care generează un impact redus asupra mediului prin eficientizarea trimiterilor. Consolidarea a peste 50 de colete într-un automat de livrare presupune un număr redus de deplasări atât din partea curierului, cât și din partea utilizatorului. Conform studiilor noastre, poziționarea easyboxurilor în proximitatea centrelor rezidențiale, a spațiilor de birouri și a celor mai cunoscute lanțuri de supermarketuri reduc cu până la 50% emisiile de CO2 asociate livrărilor și ridicării coletelor, precum și traficul din orașe.

Easybox-urile cu impact minim asupra mediului sunt dotate cu panouri solare fotovoltaice și  nu necesită branșament la rețeaua electrică. Acestea funcționează fără energie electrică clasică, iar bateria internă care stochează energia solară permite ca lockerele să fie utilizate și în zilele înnorate, furnizând energia necesară conectării automate la rețeaua Sameday. La fel ca întreaga rețea easybox, lockerele autonome sunt o expresie a inovației și digitalizării în curierat. Acestea sunt interconectate, monitorizate și administrate de la distanță printr-o soluție tehnologică adaptată. Astfel avem, în permanență, acces la informațiile privind statusul ridicărilor, retururilor și al eliberării casetelor, ceea ce permite eficientizarea deplasărilor de încărcare și reducerea emisiilor de CO2.

Fiind independente energetic, automatele easybox dotate cu panouri solare generează economii de energie electrică de aproximativ 500 kwh / lună, echivalentul consumului lunar a două gospodării medii sau a 85 de frigidere medii, clasa A+++.

La Sameday, știm că aportul fiecăruia dintre noi este important și că, făcând pași mici, putem contribui la crearea unui mediu mai bun, sustenabil. De aceea, zona verde joacă un rol important în strategia noastră pe termen mediu și lung. Este modalitatea noastră de a răspunde atât nevoilor clienților de astăzi, cât și ale celor din viitor. În următorul an, ne dorim să creștem numărul de easyboxuri cu consum 0 de energie electrică și suntem în continuare în căutare de noi parteneri și locuri de instalare., declară Lucian Baltaru, CEO Sameday.

 

Planuri pentru un viitor verde 

Ca strategie pe termen lung, ne propunem ca serviciul de livrare OOH să devină un proiect cu zero emisii de carbon, prin transformarea tuturor easyboxurilor în lockere independente energetic, completate de livrarea cu mașini electrice. Astfel, eforturile companiei se concentrează atât spre protejarea mediului, cât și spre a inova și extinde serviciile pentru clienți.

În 2022, obiectivul nostru este ca peste 10% dintre lockerele montate anul acesta, în România, să fie 100% verzi, urmând ca acest procent să crească gradual, anual.

 

Noi continuăm expansiunea serviciului easybox, recunoscut pentru atributele sale prietenoase cu mediul.

Serviciul easybox este recunoscut pentru atributele sale, prietenoase cu mediul. Lockerele nu produc hârtie, generează un număr mai mic de deplasări motorizate și o reducere a amprentei  de carbon cu 50%, față de livrările door-to-door. Mai mult, livrările la punct fix, în cadrul automatelor noastre au un impact pozitiv asupra traficului și elimină problemele asociate cu indisponibilitatea locurilor de parcare, din zonele urbane aglomerate.

Acestea, precum și confortul și conveniența oferite utilizatorilor finali au făcut ca rata de adopție a serviciului să crească rapid și să ajungă la peste 53% în București și la peste 32% în țară. În prezent, în România și Ungaria există peste 2.700 de unități, dar estimam că, până la finalul anului, numărul lor va crește la 4.500.

Deși, inițial, orașele mari au fost primele care au îmbrățișat conceptul de easybox, în prezent cererea crește considerabil în mediul urban mic. Topul județelor unde sunt amplasate easyboxuri este condus de București, urmat de Cluj, Ilfov, Timiș, Iași, Constanța, Brașov, Dolj, Prahova și Sibiu. Aproximativ 20% din cele 2700 de unități existente în prezent sunt amplasate în orașe ca Bascov, Nădlac, Cugir, Beiuș, Sânpetru, Murfatlar etc.

 

 

 

Am inaugurat easybox 2000, primul locker alimentat în totalitate cu energie solară și dotat cu senzor de monitorizare a calității aerului.

 

primul locker alimentat cu energie solara

 

  • Easybox-ul independent energetic este o inovație Sameday, fiind rezultatul eforturilor echipei de a dezvolta soluții de livrare în punct fix cât mai prietenoase cu mediul.
  • Echiparea automatului de livrare easybox cu un senzor inteligent de monitorizare a calității aerului se încadrează în strategia verde Sameday.
  • Noua unitate easybox se găsește pe strada Rotundă numărul 4, din sectorul 3 al Bucureștiului. În curând, lockerele cu consum zero de energie electrică și senzori de calitate a aerului se vor extinde în România și Ungaria, țările pe care le deservim.

 

București, 28 octombrie. Lockerul easybox cu numărul 2.000, pe care l-am inaugurat astăzi, reprezintă o premieră pentru România, fiind cel dintâi locker alimentat în totalitate cu energie solară și dotat cu senzor de calitate a aerului.

Noua unitate easybox, situată în București, pe strada str. Rotundă numărul 4, sector 3, nu necesită branșament la rețeaua de electricitate. Lockerul autonom include panouri fotovoltaice, care permit alimentarea directă cu energie solară și dispune de o baterie internă de capacitate ridicată, optimizată de specialiștii Sameday. Aceasta asigură funcționarea dispozitivului, indiferent de condițiile meteorologice.

După ce, în ultimul an, au testat diferite tehnologii de eficiență energetică pentru serviciul easybox, specialiștii Sameday au dezvoltat soluția tehnică pentru lockerul autonom împreună cu Darcom Energy, folosind echipamente Victron Energy. În continuare, ne propunem extinderea proiectului pentru a contribui la reducerea emisiilor de CO2 din orașele din România și Ungaria, țările în care Sameday își desfășoară activitatea.

De asemenea, și dotarea easybox 2.000 cu un senzor inteligent de monitorizare a calității aerului se încadrează în strategia verde pe care construim. Sameday iși propune dezvoltarea de procese de monitorizare, control și reducere a amprentei de carbon care să complementeze măsuri deja implementate precum: extinderea rețelei easybox, dezvoltarea unei flote de autovehicule cu 0 emisii de CO2, reducerea consumului de hârtie prin sisteme pentru managementul digital al documentelor și utilizarea de ambalaje din materiale reciclate.

 

“Prin serviciul easybox, Sameday și-a propus nu numai să reinventeze experiența de livrare, ci și să reducă amprenta pe care compania o are asupra mediului. Este cunoscut că lockerele sunt prietenoase cu mediul pentru că nu produc hârtii și necesită un număr mai mic de deplasări motorizate, dar țintim mai sus de atât. Din analizele noastre, știm deja că livrările în easybox au un consum de dioxid de carbon cu peste 50% mai mic față de cele door-to-door. Vrem să mergem mai departe și să folosim tehnologia în a monitoriza, controla și reduce emisiile de CO2. Lockerul autonom energetic dotat cu senzor de monitorizare a calității aerului este o expresie a utilizării inovației în efortul de reducere a amprentei negative asupra mediului. Pentru noi, viitorul este verde, iar abordarea noastră nu se limitează la acțiuni tactice. Ne asumăm rolul de lideri și inovatori prin dezvoltarea de la zero, a unor soluții dedicate și prin construirea unei strategii pe termen lung.”, a declarat Lucian Baltaru, CEO Sameday.

În primele nouă luni ale anului, Sameday a înregistrat o creștere totală a volumelor de peste 50% față de aceeași perioadă a anului trecut, cu peste 9 milioane colete livrate în easybox. Printre clienții rețelei easybox, create și operate de Sameday, se numără eMAG, Decathlon, evoMAG, Elefant.ro, Flanco, Oriflame, FashionDays, AVON etc.