Viteza de rotație a stocurilor face parte din seria de indicatori financiari pe care este bine să-i urmărești pentru ca afacerea ta să atingă performanțele dorite. Așa că astăzi discutăm subiectul și venim cu răspunsuri la întrebările legate de ce înseamnă și cum se calculează rotația stocurilor precum și alți indicatori importanți pentru afacerea ta.
Rotația stocurilor de mărfuri este un parametru care ajută companiile să crească și să ia decizii mai bune privind prețurile, producția și marketingul. Nivelurile de stocuri bine gestionate arată că vânzările unei companii sunt la nivelul dorit, costurile sunt controlate iar activitatea generală este sincronizată. Iar dacă nu ai ajuns încă în acest punct de echilibru, te ajută să-ți conturezi un plan de acțiune.
Parcurge articolul pentru a afla tot ce ai nevoie să știi despre rotația stocurilor – formula de calcul, cum se interpretează rezultatele, ce tehnici de optimizare poți aplica și care sunt valorile de referință. Mai departe, ne uităm și la alți indicatori de performanță – ce reprezintă și cum se calculează costul bunurilor vândute, stocul mediu și profitul brut.
Viteza de rotație a stocurilor este indicatorul care îți arată cât de rapid trec stocurile prin toate etapele activității comerciale, pentru a ajunge să genereze venituri pentru companie.
Raportul de rotație a stocurilor este extrem de important deoarece cifra de afaceri totală depinde de două componente fundamentale ale performanței:
Viteza de rotație a stocurilor îți spune de câte ori compania vinde și înlocuiește stocul de bunuri într-o perioadă iar rezultatele se pot interpreta astfel:
Pentru a calcula rata de rotație a stocurilor se pornește de la costul mărfurilor vândute (COGS) care este împărțit la stocul mediu pentru aceeași perioadă analizată.
Viteza de rotație a stocurilor are următoarea formulă de calcul:
Raportul de rotație a stocurilor = Costul mărfurilor vândute/Stoc mediu
Iată un exemplu de calcul a vitezei de rotație a stocurilor pentru o companie care a vândut în cursul unui an produse cu un cost de 50.000 lei iar valoarea stocului mediu fiind 5.000 lei.
Rata de rotație a stocurilor = 50.000/5.000, adica 10.
Interpretarea rezultatului ne spune că stocul de mărfuri s-a transformat în venituri de 10 ori în decursul unui an.
După ce ai calculat rata de rotație a stocurilor, calcularea numărului de zile necesare pentru a comercializa inventarul durează doar câteva secunde. Întrucât există 365 de zile într-un an, tot ce ai de făcut este să împărți acest număr la raportul obținut.
Formula de calcul pentru timpul de rotație a stocurilor este:
Timp de rotație = 365/rata de rotație a stocurilor
Aplicăm formula în exemplul de mai sus unde rata de rotație este 10: 365/10 = 36,5.
Rezultatul ne spune că durează 36,5 zile pentru a epuiza stocurile de mărfuri.
Este un indicator care îți spune care sunt costurile directe de producție aferente bunurilor și serviciile comercializate și provine din limba engleză, de la Cost of Sold Goods. Mai exact, îți spune cât cheltuie o companie pentru a produce ceea ce vinde.
COGS include costuri precum: costul materialelor, costurile cu forța de muncă direct legate de bunurile produse și orice costuri generale ale fabricii sau costuri fixe care sunt utilizate direct în producția de bunuri.
Costul vânzărilor are formula de calcul:
COGS = Stoc inițial + Achiziții – Stoc final
Ne propunem să aflăm costul bunurilor vândute în cursul unui an de zile – compania are un inventar inițial de 2.000 lei. Achizițiile făcute totalizează 20.000 lei pentru anul respectiv iar stocul final este de 1.000 lei.
Folosim formula de calcul COGS = 2.000 + 20.000 – 1.000
Costul bunurilor vândute pentru anul respectiv este de 21.000 lei.
Stocul mediu este utilizat în calcularea raportului de rotație deoarece companiile ar putea avea niveluri de stoc mai mari sau mai scăzute în anumite perioade ale anului. De exemplu, unii comercianți din retail ar avea probabil un stoc mai mare înainte de sărbători în Q4 și niveluri de stoc mai scăzute în Q1 după sărbători.
Stocul mediu are formula de calcul: Stoc initial + Stoc final / 2
Să aplicăm formula în cazul unei companii care are un stoc inițial cu o valoare de 2.000 lei iar cel final însumează 1.000 lei, adunate ajung la 3.000/2 = 1.500.
Avem, deci, un stoc mediu cu o valoare de 1.500 lei.
După ce ai aflat costului bunurilor vândute, poți calcula profitul brut al companiei, un alt indicator important pentru performanța afacerii. Profitul brut este venitul rămas după ce scazi costurile de realizare a unui produs sau furnizare a unui serviciu.
Profitul brut se calculează folosind formula:
Profit brut = Venituri – COGS
În cazul unei companii cu venituri de 50.000 lei și un cost al bunurilor vândute de 21.000, calculezi profitul brut astfel: 50.000 – 21.000
Profitul brut pentru această perioadă este de 29.000 lei.
Desigur, un articol al cărui inventar este vândut o dată pe an are un cost de deținere mai mare decât unul al cărui stoc se epuizează mai repede.
Creșterea ratei de rotație a stocurilor conduce la profitabilitate afacerii din trei motive:
Există multe strategii pe care o companie le poate adopta pentru a-și îmbunătăți rata de rotație a stocurilor, și împreună cu acesta, și alți indicatori de performanță.
Iată câteva tehnici la care poți apela:
Pe lângă aceste tehnici, ai nevoie desigur de o serie de parteneri de încredere care să asigure succesul întregului proces de cumpărare, din care face parte și livrarea produselor comandate online.
Sameday este deja alături de afaceri mici și mari ajutându-le cu livrarea produselor către clienți la costuri competitive, te așteptăm și pe tine în rețeaua noastră.
Suntem partenerul tău de încredere fie că ai nevoie să livrezi produse fragile sau voluminoase, să te încadrezi în termeni de livrare în aceeași zi sau să oferi clienților opțiunea self-service. Sameday îți oferă servicii complete de curierat:
Pe scurt, industriile cu marjă scăzută tind să aibă rate de rotație a stocurilor mai mari decât industriile cu marjă mare, deoarece industriile cu marjă scăzută trebuie să compenseze profiturile pe unitate mai mici cu un volum de vânzări unitar mai mare.
Sperăm că materialul nostru te-a echipat cu toate informațiile de care ai nevoie pentru a calcula viteza de rotație a stocurilor pentru compania ta și pentru a transforma rezultatele obținute într-un plan de creștere. Tot ce ai de făcut este să te uiți peste rapoartele companiei tale, să extragi cifrele și să aplici formula de calcul.
Sfatul nostru este să calculezi, să urmărești evoluția stocurilor precum și ceilalți indicatori și să stabilești viitoarele obiective ale afacerii tale pornind de aici. Datele îți vor arăta clar unde este nevoie de ajustări, ce merge bine și ce posibilități de creștere ai la îndemână.
Iar dacă ești în căutarea unui partener de încredere care să te ajute să epuizezi cât mai rapid stocurile, livrând rapid și sigur comenzile către clienții companiei tale, nu ezita să iei legătura cu Sameday. Durează 5 minute să devii client Sameday și să ai acces de servicii premium de curierat oriunde în țară, adaptate nevoilor companiei tale și la cele mai competitive prețuri.