O afacere online profitabilă are o listă lungă de “To do”, care trebuie mereu adaptată și reactualizată în funcție de nevoile consumatorilor și a evoluției tehnologiei. Iar în ultimii ani, pe această listă a fost adăugat un nou element, ce a devenit crucial pentru buna funcționare a business-urilor în general, și anume: procesatorul de plăți online. Plățile online au devenit noua normalitate, mai ales că modalitățile în care putem plăti produsele preferate s-a extins semnificativ. De la carduri bancare, la portofele și monede virtuale, clienții preferă să plătească online, în doar câteva click-uri.
Astfel, dacă vrei să-ți deschizi un business online, implementarea unui sistem de plată online nu mai este o simplă opțiune, ci mai degrabă o necesitate pentru succesul afacerii tale. Alegerea procesatorului de plăți online potrivit te poate ajuta să oferi un customer experience excelent prin facilitarea procesului de plată online. Clienții tăi vor aprecia ușurința cu care pot intra în posesia bunurilor preferate. Asta, și parteneriatul cu o firma de curierat de încredere cum este Sameday, prin intermediul cărora clienții tăi pot primi coletele în aceeași zi, îți asigură succesul.
Pentru că știm cât de important este procesatorul de plăți online în procesul de achiziție, Echipa Sameday ți-a pregătit un întreg articol care te va ajuta să înțelegi mai bine ce este un procesator plăți online, cum funcționează, dar și care sunt cei mai populari furnizori de astfel de servicii din România, la care poți apela și tu.
Deoarece un procesator de plăți joacă un rol important în crearea unui magazin online complet și complex, este foarte important să înțelegi ce este un procesator de plăți și care sunt mecanismele sale de funcționare.
Simplu spus, un procesator de plăți online acționează ca un mediator între comerciant și instituțiile bancare implicate. Atunci când un client dorește să achite o comandă online cu cardul, procesatorul se asigură că plata a fost înregistrată, iar comerciantul va primi suma de bani la timp.
Cu siguranță, ai comandat și tu produse de pe diferite magazine online și ai optat măcar o dată pentru plata online. Practic, fără un procesator de plăți această opțiune de plată online ar fi imposibilă, iar clienții ar trebui să recurgă la clasică metodă de plată la livrare. Astfel, procesatorul de plăți nu este doar o simplă opțiune pe care un magazin online o pune la dispoziție clienților săi, ci mai degrabă o caracteristică must-have pentru un business de succes.
În procesul de plată online există trei componente esențiale, cum ar fi:
Acum că ai înțeles că, în procesul de plată online sunt mai multe elemente decât la o primă vedere, este esențial să înțelegi ce rol joacă fiecare și cum funcționează acest sistem al plăților online.
Iată care sunt etapele din procesul de plată online, de la adăugarea produselor în coș până la primirea banilor de către comerciant:
Un procesator de plăți este mult mai mult decât un software care te ajută să procesezi plățile online efectuate în cadrul businessului tău de e-Commerce. Acesta este un instrument indispensabil din suita unui magazin online care vrea să le ofere clienților o experiență premium pe site și un motiv în plus să revină de fiecare dată cu mare drag.
În plus, digitalizarea și folosirea diferitelor metode de plată online a crescut în popularitate, fapt ce transformă procesatorul de plăți într-un element de actualitate, aproape obligatoriu pentru orice afacere care își respectă consumatorii și nu numai.
Iată care sunt principalele avantaje pentru evoluția afacerii tale online, pe care ți le oferă folosirea unui procesator de plăți:
Chiar dacă pare de la sine înțeles că un procesator de plăți online are abilitatea de a procesa plata cu cardul, acest avantaj este adesea minimalizat de către antreprenori. Pentru a înțelege mai bine de ce plata cu cardul este crucială pentru prosperitatea unei afaceri, trebuie doar să faci un exercițiu scurt de imaginație. Câte persoane ar mai duce la bun sfârșit procesul de achiziționare al unui produs dacă n-ar avea la dispoziție mai multe tipuri de plăți online, precum cea cu cardul? Fie ar renunța la cumpărăturile de pe website-ul tău, fie ar amâna achiziția până ar uita complet de ea.
Conform statisticilor, peste 20% din totalul tranzacțiilor online de e-Commerce din anul 2020 au fost efectuate cu cardurile de credit sau debit. Chiar dacă în prezent portofelele virtuale sau plata direct cu telefonul mobil a început să înlocuiască treptate cardurile, acestea încă reprezintă o modalitate principală de plată în rândul consumatorilor din România.
Nu mai este un secret faptul că tehnologia avansează, iar frumoasele portofele din piele au devenit…portofele virtuale. Practic, consumatorii au nevoie doar de smartphone-ul lor pentru a cumpără orice își doresc de la brandurile preferate.
Un studiu realizat de Statista atestă faptul că 45% din totalul tranzacțiilor din cadrul business-urilor de e-Commerce la nivel global au fost efectuate cu ajutorul portofelelor virtuale. Treptat, clasicele carduri de credit sau debit vor fi înlocuite de portofele virtuale, care funcționează tot cu ajutorul unui procesator de plăți online.
În plus, procesatoarele de plată te ajută să descoperi cel mai bun mix al alternativelor de plată online, preferate de către consumatorii tăi. De la plăți cu cardul de cumpărături, cel cadou sau cu monede virtuale, până la opțiuni de a plăti mai târziu, procesatoarele de plăți sunt o adevărată mină de aur în menținerea clienților fericiți și liberi să plătească cum doresc.
Este eficient ca plățile online să fie procesate ușor, însă ce te faci atunci când pe lângă încasări, ai de plătit facturi, de achitat taxe sau de încheiat bilanțul anual? Ei bine, partea bună la un procesator de plăți performant este că poate fi integrat cu numeroasele sisteme specifice unei afaceri, inclusiv cu un CRM, ceea ce-ți ușurează semnificativ munca.
Nu va mai fi nevoie să efectuezi sute de calcule și să creezi zeci de documente excel, pentru a fi la zi cu cash-flow-ul lunar. Câteva click-uri vor fi suficiente, ceea ce îți va oferi mai mult timp pentru alte activități vitale în dezvoltarea unei afaceri, precum research și management.
Plățile online presupun un volum imens de date cu caracter personal furnizate de mii, zeci de mii sau chiar milioane de clienți din toate colțurile lumii. Astfel, siguranța și protejarea datelor de atacuri cibernetice, fraude sau alte tipuri de probleme este crucială pentru buna funcționare a unei afaceri. Din fericire, procesatorii de plăți moderni dispun de numeroase soluții tehnologice care asigură siguranța și protecția datelor din sistem. Astfel, colaborarea cu procesatorii de plăți online te va ajuta să-ți ușurezi procesele de business, dar și să menții datele clienților tăi în siguranță pe termen lung.
Integrarea unui procesator de plăți în ecosistemul afacerii tale vine la pachet și cu date analitice, extrem de utile în planificarea viitoarelor strategii. În general, procesatorii de plăți oferă diferite instrumente de ultimă oră, special concepute pentru analiză. Astfel, antreprenorii pot observa anumite tipare la nivelul metodei de plată folosite, a sumelor de bani plătite, a valutei preferate de clienți, dar și multe alte comportamente prețioase, extrem de importante pentru customizarea experienței utilizatorului și îmbunătățirea întregului proces de achiziție.
Odată cu creșterea în popularitate a metodelor de plată online, procesatoarele de plată au devenit mai performante și ușor de utilizat. Astfel, antreprenorii se pot bucura de încasarea banilor mult mai rapidă și într-o manieră automatizată, iar clienții pot achiziționa orice își doresc în doar câteva click-uri. Însă, la fel ca în orice domeniu, trebuie să fii atent la caracteristicile procesatorului de plăți pe care îl alegi și să te asiguri că beneficiază de mai multe plusuri decât minusuri.
Iată care sunt principalele caracteristici ale unui procesator de plăți online eficient și performant:
Chiar dacă procesatoarele de plăți sunt într-o continuă expansiune, apărând din ce în ce mai multe alternative și metode de a plăti, cele mai utilizate sunt următoarele trei tipuri:
Aceasta este o metodă de integrare ce vine la pachet cu un mare beneficiu pentru client: nu este redirecționat către altă pagină pentru a efectua plata. După ce clientul apasă pe butonul “Plătește”, datele tranzacției ajung direct la gateway, iar apoi la procesatorul de plăți, fără ca acestea să fie stocate pe un server. Metoda Direct Post este potrivită pentru întreprinderile de toate dimensiunile.
Acest tip de procesator de plăți acționează ca o terță parte, deoarece redirecționează clientul pe o altă pagină pentru a finaliza comanda. Printre principalele sale avantaje se află integrarea extrem de ușoară. Pe de altă parte, dacă folosești un astfel de procesator s-ar putea să înregistrezi o rată mai mică de finalizare a comenzilor, mai ales că utilizatorii au tendința să renunțe atunci când sunt redirecționați către o altă pagină.
În general, procesatorii de plăți online găzduiți sunt frecvenți în rândul firmelor mici sau locale, care preferă un procesator extern în detrimentul unuia integrat.
Spre deosebire de procesatorii găzduiți, cei integrați nu redirecționează clienții către o altă pagină pentru a finaliza o achiziție. Tu, în calitate de owner al magazinului online, ai control asupra tranzacțiilor efectuate, având posibilitatea să adaptezi și personalizezi sistemul după bunul plan.
Dacă ai un business mijlociu sau mare, focusat pe consolidarea unei imagini de brand puternice în mediul online, atunci această soluție este mai mult decât recomandată.
Pentru a elimina un mit încă de la început este bine de știut că procesatorul de plăți perfect din toate punctele de vedere nu există. Însă, în funcție de nevoile fiecărui business și de obiectivele sale, există un procesator de plăți potrivit care să îndeplinească aproximativ toate cerințele și așteptările.
De aceea, cel potrivit pentru afacerea ta depinde de nevoile tale unice, prioritățile și bugetul companiei, însă există o serie de factori cheie care te vor ajuta în evaluarea și selectarea procesatorului de plată corespunzător.
Primul și cel mai important factor pe care trebuie să îl iei în considerare atunci când alegi un procesator plăți online sunt tipurile de tranzacții pe care le poate efectua. Când spunem tipuri de tranzacții ne referim la la modul în care informațiile de plată intră în sistemul de plată și pot include tranzacții în persoană, online, facturate sau mobile.
Însă, în cazul magazinelor online de preferat este să ai cât mai multe metode de plată, cu atât mai mult dacă te adresezi unui public țintă din alte țări. În plus, monedele acceptate joacă un rol crucial dacă activezi pe o piață internațională. Astfel, asigură-te că procesatorul de plăți suportă și modele pe care tu le dorești.
Este foarte important să verifici înainte de toate dacă viitorul tău procesator de plăți este compatibil cu software-ul tău actual. Integrarea plăților cu softurile de contabilitate, CRM-ul sau ERP-ul este esențială, mai ales dacă vrei să reduci costurile de operare, timpul de procesare și erorile. Astfel, un procesator integrat este ideal dacă vrei să automatizezi întregul proces de plată și să investești timpul în alte activități utile pentru afacerea ta precum, eficientizarea relației cu clienții sau îmbunătățirea strategiei de marketing.
Situațiile imprevizibile pot apărea în orice moment, de aceea este bine să ai un as în mânecă, de care să te folosești în orice moment. Alegerea unui procesator de plăți care oferă servicii de relații cu clienții 24/7 poate fi vesta ta de salvare pe termen lung.
Astfel, alege un furnizor ce oferă suport fiabil și ușor de accesat și care îți garantează că sistemele tale de plată vor funcționa constant, fără probleme sau erori. Răbdarea clienților este extrem de fragilă, iar o defecțiune ce persistă mai mult de câteva minute sau ore poate duce la pierderi financiare majore pentru business-ul tău.
Furnizorii de soluții de plată de încredere sunt în general foarte transparenți în ceea ce privește costurile, taxele și comisioanele percepute, oferind detalii complete și veridice.
Principalele costuri atunci când optezi pentru un procesator de plăți sunt:
Pentru a evita surprizele neplăcute și taxele ascunse, cel mai bine este să citești întreaga politică de prețuri și toate informațiile prevăzute în contract. În plus, evită procesatorii care vor să te blocheze în contractul respectiv și caută un furnizor de încredere, care promovează respectul față de clienții săi, dar și calitatea în detrimentul cantității.
Cea mai frecventă metodă de fraudă financiară a fost înregistrată în rândul cardurilor bancare, fapt confirmat și de statistici. În ultimii ani, sistemele de plată online au devenit atât de performante, încât permit plăți din orice locație, fapt ce a stârnit interesul hackerilor și al escrocilor. De aceea, alegerea unui procesator de plăți cu un sistem avansat de securitate este mai degrabă un aspect imperios necesar decât unul opțional.
Optează pentru un procesator de plăți care implementează tokenizarea, un proces care ia informațiile cardului de credit și le înlocuiește cu un jeton unic. Acest token acționează ca o cheie pentru toate tranzacțiile viitoare și este descifrabil numai cu sistemul de tokenizare a cardului de plată corespunzător. Astfel, hackerii nu au acces la datele respective, iar în cazul în care reușesc să intre în sistem, informațiile sunt complet protejate.
După ce ai înțeles cum funcționează un procesator de plată, care sunt principalele sale caracteristici, dar și elementele pe care să le ai în vedere când alegi furnizorul, tot ce-ți mai rămâne de făcut este să-l alegi pe cel potrivit.
Iată care sunt cei mai populari furnizori de procesatoare de plăți online care s-au remarcat pe piața din România, oferind servicii numeroaselor magazine online:
Această companie activează în domeniul plăților online și offline încă din anul 2003, fiind una dintre cele mai vechi platforme de procesare plăți din România. În portofoliul de servicii Netopia Payments se regăsesc diverse instrumente de plată și servicii variate pentru fiecare business, precum:
Totodată, este ușor de integrat cu majoritatea platformelor de e-Commerce cunoscute, cum ar fi:
Fiind pe piață încă din anul 2004, EuPlătesc s-a remarcat prin furnizarea de servicii de integrator de soluţii e-commerce şi procesator de tranzacţii online cu carduri bancare. Pe lângă serviciile customizate în funcție de anumite categorii, precum turism, comercianți mici, corporate, servicii pentru universități, dar și altele, aceștia s-au remarcat și prin tehnologia de autentificare 3D Secure.
De asemenea, acesta este foarte ușor de integrat cu majoritatea CMS-urilor online din domeniul e-Commerce, punând la dispoziție soluții complete de implementare pentru:
PayU a intrat pe piața din România în anul 2010 și este o companie olandeză ce oferă servicii de procesare plăți și soluții integrate de comerț electronic. Fiind o companie globală ce activează în peste 18 piețe, aceasta oferă servicii dedicate pentru business-uri din diverse domenii sau țări.
Printre principalele avantaje pe care ți le oferă procesatoarele de plată PayU se regăsesc securitatea avansată (sistemul 3D Secure), adaptabilitatea pentru fiecare piață (limbă, monedă, metode de plată variate) dar și customer support avansat.
Câteva dintre afacerile cunoscute care folosesc PayU ca procesator de plăți sunt: eMag, Blue Air, Flanco, Altex, Vivre, dar și multe altele.
Comparativ cu procesatorii de plăți online România menționați anterior, Paylike a luat naștere mai târziu, în anul 2015. Însă, a devenit unul din principalele procesatoare folosite de către companii, oferind servicii în peste 37 de țări și suport pentru 157 de monede distincte.
Din fericire, dacă vrei integrarea rapidă a unui procesator de plăți, Paylike este o alternativă demnă de luat în considerare. Se configurează foarte ușor, fără costuri inițiale, folosind checkouturi atractive și numeroase opțiuni de plată online. Singurele costuri percepute sunt cele per tranzacție, iar comisionul este de 1,35%. În plus, te bucuri de suport clienți gratuit și beneficiezi de plăți gratuite către orice cont bancar din UE.
Aceasta este o soluție de procesare a plăților online oferită de către banca Libra Internet Bank. Pe lângă faptul că ai acces la comenzile și conturile tale într-o singură interfață, poți realiza și diverse operațiuni bancare, precum schimb valutar, extrase de cont, ordine de plată, dar și multe altele.
La fel ca și restul procesatorilor de plăți, LibraPay are integrat un sistem antifraudă în timp real de tipul 3D Secure, dar și alte avantaje precum încasarea rapidă a banilor. Poți încasa banii exact în aceeași zi când s-a efectuat tranzacția sau a doua zi, timpul fiind foarte scurt.
Totodată, beneficiezi și de suport tehnic profesionist atât pentru instalarea procesatorului de plată online cât și pe perioada întregii colaborări.
Cu o experiență în furnizarea serviciilor privind tranzacţiile cu carduri bancare de peste 28 de ani, Romcard este un lider de piață ce oferă o paletă largă de servicii magazinelor online și nu numai. În portofoliul lor de servicii regăsim:
În plus, aceștia sunt certificați atât de Visa și Mastercard, cât și de American Express.
Acum că ai înțeles mai bine cum funcționează un procesator de plăți, la ce să fii atent când alegi unul dar și ce beneficii îți aduce pentru magazinul tău online, tot ce-ți mai rămâne de făcut este să selectezi furnizorul potrivit pentru nevoile businessului tău și să le oferi clienților un check-out simplu și rapid.
Și pentru că plata produselor nu este ultima etapă, ci timpul și modul în care ajung produsele la clienți influențează satisfacția acestora, este esențial să alegi partenerii potriviți. Echipa Sameday este conștientă că trăim în era vitezei, și că livrarea unei comenzi nu trebuie să depășească mai mult de 3 zile, așa că am creat o serie de servicii care să le vină în ajutor antreprenorilor de pretutindeni:
Ce mai aștepți? Începe acum să implementezi cel mai eficient mecanism de plăți online și oferă-le clienților un customer experience de cinci stele împreună cu echipa Sameday.