Te-ai hotărât să pui bazele propriului magazin online, însă pe lângă planul de afaceri și alegerea produselor sau serviciilor potrivite, mai există un element cheie, fără de care afacerea ta online n-ar putea exista: platforma de e-Commerce. Atunci când începi să alegi platforma pentru un magazin online, este important să știi că nu există o soluție universal valabilă, excelentă pentru toate tipurile de business. În funcție de mărimea magazinului online, de numărul de produse și de funcționalitățile pe care le dorești trebuie să alegi varianta cea mai potrivită.
Mulți cred că o platformă de e-Commerce este o simplă unealtă utilizată pentru a-ți expune produsele online și a fi cumpărate de utilizatori. Însă, în esență, este mult mai mult de atât. O platformă de e-Commerce este o soluție software care permite companiilor să își gestioneze bunurile virtuale, activitățile de marketing, vânzările, dar și alte operațiuni digitale. Totodată, o platformă de comerț electronic le permit antreprenorilor să stabilească o comunicare directă cu publicul lor țintă prin care să transmită mai ușor mesajul brandului.
Simplu spus, o platformă de e-Commerce este o replică a unui magazin fizic, însă vine la pachet cu mult mai multe beneficii ce te ajută să crești vânzările, să-ți mărești baza de clienți și să centralizezi toate datele, astfel încât să dezvolți cele mai bune strategii.
E bine să știi încă de la început că nu există o platformă de e-Commerce perfectă pentru orice tip de magazin și recomandată indiferent de nevoi. De aceea, înainte de a alege platforma pentru magazinul tău online, îndreaptă-ți atenția asupra următorilor piloni principali:
Chiar dacă prețul este un factor pe care s-ar putea să-l iei în considerare de la sine, în funcție de bugetul pe care îl ai, este esențial să-l privești dintr-o perspectivă mult mai complexă. Înainte de a alege platforma pentru magazinul online fă un research amănunțit în care notezi caracteristicile fiecărei platforme și prețul aferent. Astfel, vei descoperi că anumite platforme îți oferă mult mai multe opțiuni la un preț rezonabil, în timp ce altele îți cer extra fee-uri pentru respectivele caracteristici.
De aceea, înainte de a lua o decizie stabilește-ți foarte clar toate nevoile pe care le ai și pe care o platformă de e-Commerce le poate satisface, și alege-o pe cea mai profitabilă din punct de vedere calitate-preț.
Atunci când te hotărăști să-ți deschizi propriul magazin online, una dintre cele mai importante opțiuni este modalitatea de plată. Deoarece metodele de plată online au început să se dezvolte considerabil în ultimii ani, numeroase platforme de e-Commerce îți dau posibilitatea să integrezi diferite modalități de plată digitale. Câteva dintre cele mai cunoscute fiind: PayPal, Amazon Pay, Apple Pay sau Google Pay.
Cunoscute și sub denumirea de portofele digitale, aceste opțiuni de plată sunt la ora actuală una dintre cele mai rapide și ușoare metode de a achita bunurile achiziționate online. Descoperă care sunt platformele de e-Commerce care permit una sau mai multe variante de plată online, și alege-o pe cea potrivită pentru tipul tău de magazin. De exemplu, dacă vinzi la nivel internațional, Amazon Pay sau Apple Pay sunt variante pe care ar fi bine să le incluzi în suita de opțiuni de plată a magazinul tău online.
Un antreprenor la început de drum, care și-a deschis magazinul de puțin timp, are nevoie de suport tehnic 24/7. Situațiile imprevizibile pot apărea în orice moment, iar cea mai bună modalitate de a avea un magazin online funcțional non-stop este o echipă de specialiști care să-ți sară în ajutor oricând este nevoie.
Anumite platforme de e-Commerce oferă suport tehnic doar în anumite zile sau intervale orare. Însă, ce te faci atunci când platforma se blochează într-o zi de weekend, când traficul pe site este în plină ascensiune? Riști să pierzi utilizatori prețioși și să-ți scazi drastic numărul de vânzări, ceea ce este un impediment pentru orice deținător de business online.
De aceea, să te asiguri că beneficiezi de suportul tehnic necesar oricând ai nevoie este un factor decisiv când îți alegi platforma de e-Commerce.
Așa cum am menționat la punctul unu, fiecare platformă oferă un set de caracteristici și opțiuni. Pe tine, în calitate de owner de business, pe lângă funcționalitățile basic ale unui magazin online, precum produsele din site și modalitățile de plată, te preocupă și caracteristicile ce țin de marketing și promovare.
Unele platforme oferă instrumente de marketing incorporate, precum newslettere, emailuri generate automat pentru coșurile abandonate, programe de fidelizare sau chiar oferte zilnice. Cu cât platforma are mai multe caracteristici ce-ți permit să diversifici strategiile de marketing, cu atât magazinul tău online va fi mai de succes pe termen lung.
Un magazin online vine la pachet cu o bază mare de date cu caracter personal și cu o responsabilitate pe măsură. De aceea, trebuie să te asiguri încă de la început, de când alegi platforma de e-Commerce, că aceasta oferă o protecție ridicată împotriva hackerilor și a furtului de date. O platformă sigură îți va pune la dispoziție o serie de caracteristici precum: conformitate PCI, certificat SSL, copii de siguranță ale datelor și alarme electronice de prevenirea fraudei.
Deoarece vorbim despre un magazin online, care vinde produse fizice, livrarea este un aspect esențial pentru succesul afacerii tale. Fără un partener de încredere, care să livreze produsele la timp și în siguranță, satisfacția clienților și profitabilitatea business-ului pe termen lung vor avea de suferit.
De aceea, atunci când alegi platforma de e-Commerce, este indicat să verifici dacă pot fi integrate servicii de curierat din țara sau țările în care vei livra frecvent. De exemplu, serviciul de curierat Sameday poate fi integrat cu ușurință, fie că este vorba despre
Nu mai este un secret faptul că la ora actuală majoritatea afacerilor s-au mutat în mediul online. Acest fenomen a dus și la multiplicarea platformelor de e-Commerce, fie că este vorba de platforme românești sau internaționale. Totodată, pe lângă platformă în sine și specificațiile ei, mai există un factor important atunci când alegi ce va sta la baza magazinului tău online – tipul platformei.
În funcție de tipul de platformă care se potrivește cel mai bine cu modelul tău de business, vei putea face cea mai bună alegere finală.
Acest tip de platformă se remarcă prin codul sursă care este pus la dispoziția utilizatorilor în mod gratuit. Astfel, codul poate fi modificat, adaptat și dezvoltat după bunul plac al programatorului, caracteristici ce transformă acest tip de platformă într-o alternativă foarte flexibilă și ușor de customizat.
Cum orice lucru bun vine la pachet cu unul mai puțin pozitiv, această flexibilitate se va traduce și printr-o responsabilitate mai mare față de website. Va trebui să instalezi manual toate actualizările, să gestionezi securitatea site-ului și să te asiguri că acesta respectă standardul de securitate a datelor din industria cardurilor de plată (PCI).
Totodată, anumite platforme open-source sunt găzduite în cloud, în timp ce altele necesită să ai propriul server pe care să-ți găzduiești magazinul online. Toate aceste operațiuni implică cunoștințe avansate de web development, cea mai bună alternativă fiind chiar un programator care să te ajute cu tot ce ține de platformă.
Câteva dintre cele mai cunoscute platforme de tipul open-source sunt: Magento, PrestaShop, OpenCart, WooCommerce și Shopware.
Acest tip de platformă este cel mai popular în rândul afacerilor de e-Commerce. Platformele SaaS sunt deja create de anumite companii, iar utilizatorii le pot folosi în schimbul unui abonament lunar. Practic, un serviciu de software îți oferă toate resursele necesare pentru a crea un magazin de la 0, ceea ce îl face o soluție simplă și rapidă pentru afacerile de e-Commerce.
Platformele SaaS, în general, sunt ideale pentru startup-uri sau pentru firme medii, în special pentru cele din zona creativă, food sau produse handmade.
Software-ul este accesat direct pe Internet și îți pune la dispoziție numeroase template-uri pentru crearea site-ului. Totodată, comparativ cu platformele open-source, în cadrul platformelor SaaS nu trebuie să te mai ocupi tu de securitatea site-ului, de actualizări sau alte activități de mentenanță. Toate aceste îndatoriri sunt preluate de compania care furnizează serviciul de software.
Pe de altă parte, flexibilitatea, opțiunile de customizare și controlul asupra website-ului sunt limitate. Câteva exemple de platforme SaaS cunoscute în România și, nu numai, sunt: Shopify, Wix, BigCommerce și Shopmania.
Dacă te gândeai la o platformă care să îmbine avantajele celor de open-source și SaaS, e bine să știi că există și poartă denumirea de Platform as a Service. Platformele de acest tip sunt opțiunea ideală dacă vrei control deplin asupra website-ului tău și, în același timp, să scapi de responsabilitățile ce țin de securitate, update-uri și mentenanța site-ului. Partea și mai bună este că nu trebuie să găzduiești tu website-ul pe un server propriu. Cele mai populare platforme PaaS sunt Oracle CX Commerce and Magento Commerce.
WooCommerce este una dintre cele mai populare soluții de tipul open-source pentru e-Commerce, creată în WordPress. Aceasta este ideală pentru magazinele online la început de drum sau de nivel mediu, care au o listă limitată de produse și care nu vor să cheltuiască o avere pentru a avea propriul website care vinde online.
Această platformă online gratuită destinată comerțului electronic are o cotă de piață la nivel global de 29%, în special pentru că este foarte ușor de instalat și utilizat. Totodată, WooCommerce oferă numeroase caracteristici cheie pentru un magazin online, cum ar fi: urmărirea comenzilor, implicarea clienților, actualizări ale stării livrărilor, gestionarea inventarului dar și multe altele. Totodată, prin instalarea WooCommerce ai posibilitatea să creezi un magazin online sustenabil, care este foarte bine optimizat din punct de vedere SEO.
Avantaje ale platformei WooCommerce:
Dezavantaje ale platformei WooCommerce:
OpenCart este o platformă de e-Commerce gratuită, de tipul open-source, care permite vânzarea și cumpărarea de produse online. Aceasta se remarcă prin complexitatea și flexibilitatea sa, mai ales că oricine optează pentru OpenCart are acces direct la codul sursă pentru a-l modifica și îmbunătăți după bunul plac. Poate fi folosit pe orice server care rulează PHP și MySQL. Totodată, toate actualizările și descărcările sunt gratuite, ceea ce o face o variantă demnă de luat în considerare pentru o afacere la început de drum, cu resurse limitate. OpenCart este o platformă potrivită, mai degrabă, pentru afacerile mici sau medii.
Avantaje ale platformei OpenCart:
Dezavantaje ale platformei OpenCart:
Dintre toate platformele de e-Commerce, în special cele de tipul SaaS, Shopify este a doua cea mai utilizată platformă de către magazinele online. Fiind o platformă pe bază de abonament lunar, imediat după achiziționarea abonamentului, utilizatorii au acces la numeroase template-uri pentru personalizarea magazinului, dar și la diverse tool-uri și opțiuni de marketing, vânzări și user-experience.
Mulți antreprenori optează pentru Shopify deoarece permite vânzarea de produse atât pe propriul website, cât și pe social media marketplaces, ceea ce este foarte avantajos.
Avantaje ale platformei Shopify:
Dezavantaje ale platformei Shopify:
O altă platformă ce se clasează cu succes în topul celor mai căutate și utilizate platforme de comerț electronic este Magento. Aceasta are la bază o tehnologie de tipul open-source, oferind ownerilor de business flexibilitate și control deplin asupra website-ului lor.
De asemenea, aceasta este concepută și gândită, atât pentru afacerile mici și mijlocii, având versiunea Magento Community, cât și pentru cele mari, cu versiunea Magento Enterprise. Astfel, dacă vrei să pornești la drum cu Magento, poți sta liniștit atunci când vine vorba de extinderea magazinului tău online și multiplicarea produselor, deoarece ai și acest aspect asigurat.
Avantaje ale platformei Magento:
Dezavantaje ale platformei Magento:
BigCommerce se menține remarcabil în topul celor mai utilizate platforme de comerț electronic, la nivel mondial. Fiind o platformă de tipul SaaS, oferă posibilitatea de a crea un magazin online, fără a-ți mai face griji în privința serviciilor de găzduire web, mentenanța site-ului sau a securității. Această platformă include cele mai puternice interfețe de gestionare și analiză a magazinelor online, fapt ce a făcut-o și atât de populară pe piața comerțului electronic.
Avantaje ale platformei BigCommerce:
Dezavantaje ale platformei BigCommerce:
Acum, că ai parcurs întregul articol, ai reușit să descoperi care sunt principalele criterii pe care trebuie să le iei în considerare înainte de a alege o platformă de e-Commerce, dar și care sunt cele mai utilizate platforme la nivel global. Astfel, ești cu un pas mai aproape de crearea propriului magazin online, care să-ți transforme visele de antreprenor în realitate.
Platforma de e-Commerce potrivită nu doar că te va ajuta să creezi propriu-zis magazinul, ci va fi și o unealtă utilă în generarea vânzărilor, a procesului de marketing, dar și a creșterii afacerii tale de la un startup la un business mare și renumit.
Și pentru că, orice magazin online are nevoie de un partener de încredere, care să ducă la bun sfârșit procesul de achiziție și să livreze produsele la timp, echipa Sameday îți este alături.
Înscrie-te aici și începe să livrezi cu Sameday de îndată ce magazinul tău online este gata să-și bucure clienții.